Το πρόγευμα, αναμφισβήτητα είναι το πιο σημαντικό γεύμα της μέρας για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Μερικοί από αυτούς τους λόγους είναι:

 

  1. Προσφέρει στο σώμα ενέργεια… Όταν κοιμόμαστε το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια για τις βασικές του λειτουργίες όπως τον κτύπο της καρδίας. Το βράδυ είναι η μεγαλύτερη διάρκεια ώρας που μένουμε νηστικοί, έτσι το πρωί πρέπει να αναπληρώσουμε την ενέργεια με ένα ισορροπημένο και θρεπτικό πρόγευμα.
  2. Ενισχύει την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών... Μέσω ενός ισορροπημένου προγεύματος λαμβάνουμε το 1/3 των θρεπτικών ουσιών που χρειαζόμαστε ημερησίως.
  3. Βοηθά στη διατήρηση του βάρους… Σύμφωνα με έρευνες άτομα που αποφεύγουν τελείως το πρόγευμα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι από αυτούς που παίρνουν καθημερινά πρόγευμα.
  4. Ενισχύει την συγκέντρωση… Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έπαιρναν καθημερινά πρόγευμα είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε τεστ και καλύτερες επιδόσεις στην τάξη και τη δουλειά σε σχέση με άτομα που δεν έπαιρναν πρόγευμα. Επίσης τα άτομα που έπαιρναν πρόγευμα βρέθηκαν να είναι πιο δημιουργικοί.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγευμα πρέπει να καταναλώνεται συστηματικά και να μην το αποφεύγουμε, αλλά πρέπει  ταυτόχρονα να είναι ισορροπημένο ποιοτικά και θερμιδικά αν θέλουμε να διατηρήσουμε ή να χάσουμε βάρος. Πρόγευμα που είναι θερμιδικά πλούσιο, αυτόματα αυξάνει τις συνολικές ημερήσιες θερμίδες. Επομένως εάν επιλέξουμε να φάμε στο προγευμά μας περισσότερες θερμίδες από ότι συνήθως, θα πρέπει να εξισορροπήσουμε τις θερμίδες που θα λάβουμε στα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας ή να φροντίσουμε να κάψουμε τις επιπλέον θερμίδες μέσω της σωματικής άσκησης και των καθημερινών  μας δραστηριοτήτων.

 

 

 

Νικολέττα Ντορζή MS, RD, CDN

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

+357 22875890 

ntorzi.nicoletta@cytanet.com.cy

 

Print Friendly, PDF & Email