Τα διάφορα καρυκεύματα και βότανα χρησιμοποιούνται για να δώσουν γεύση και χαρακτήρα στο φαγητό μας εδώ και αιώνες. Ορισμένα βότανα αποτελούν σήμα κατατεθέν κάποιας χώρας και χρησιμοποιούνται σε πληθώρα διαφορετικών διατροφικών προιόντων στην εν λόγω χώρα. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο η ρίγανη, στην Κύπρο ο δυόσμος, στην Ινδία το κάρι, στο Μεξικό το τσίλι, στην Ταϊλάνδη η πιπερόριζα και ούτω καθεξής.

Αυτό που διαφεύγει από κάποια άτομα είναι ότι εκτός από γεύση, τα βότανα και τα καρυκεύματα μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια και διατήρηση του βάρους. Ο περισσότερος κόσμος έχει συνδέσει την δίαιτα με βραστά και άγευστα φαγητά. Προσθέτοντας, όμως βότανα στο φαγητό αμέσως εμπλουτίζουμε τη γεύση του και κάνουμε το φαγητό πιο ενδιαφέρον. Η χρήση καρυκευμάτων/βοτάνων εξυπηρετεί σε μειωμένη χρήση λαδιού και λίπους στο φαγητό, μειώνοντας σημαντικά το θερμιδικό περιεχόμενο του γευματός μας.

Επιπλέον, η χρήση βοτάνων/καρυκευμάτων μειώνει την χρήση του αλατιού, καθώς πλέον τα βότανα/ καρυκεύματα αναλαμβάνουν να δώσουν ωραία γεύση στα πιάτα μας. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο άτομα τα οποία πρέπει αναγκαστικά να μειώσουν την πρόσληψη αλατιού, όπως άτομα με ψηλή αρτηριακή πίεση ή νεφροπαθείς, αλλά και ο υγιής πληθυσμός παρουσιάζει μικρότερη απόκλιση από τις υφιστάμενες συστάσεις όσον αφορά την πρόσληψη αλατιού.

Ορισμένα καρυκεύματα, όπως οι κόκκινες καυτερές πιπεριές, το μαύρο πιπέρι και η πιπερόριζα, πέρα από τα όσα προαναφέρθηκαν, έχουν την ιδιότητα της θερμογένεσης, δηλαδή της παραγωγής θερμότητας από τον οργανισμό, αυξάνοντας έτσι τον μεταβολισμό και την οξείδωση του λίπους. Επίσης, αυτά τα βοτάνα/καρυκεύματα μας βοηθούν να χορτάσουμε πιο γρήγορα και να καταναλώσουμε λιγότερη ποσότητα φαγητού. Πρέπει να σημειωθεί ότι άτομα με ευαισθησία στο στομάχι, έλκος ή οισοφαγική παλινδρόμηση πρέπει να αποφεύγουν την χρήση των μπαχαρικών.

Μερικά βότανα/καρυκεύματα έχουν ιδιαίτερες ιδιότητες:

Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνη, ουσία που αυξάνει τον μεταβολισμό και μειώνει την όρεξη για φαγητό.

Η κανέλα, μας δίνει μια ιδιαίτερη και γλυκιά γεύση, οπότε μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη στον καφέ. Επίσης, σε διάφορα κέικ και γλυκά μπορούμε να αφαιρέσουμε κάποια ποσότητα ζάχαρης προσθέτοντας λίγη κανέλα.

Η μουστάρδα μπορεί να αντικαταστήσει τη μαγιονέζα σε πολλά φαγητά, και εκτός ότι προσδίδει το 1/10 των θερμίδων της μαγιονέζας, αυξάνει τη θερμότητα του οργανισμού (θερμογένεση), άρα αυξάνει και τον μεταβολισμό.

Το σκόρδο μας κάνει να νιώσουμε πιο νωρίς τον κορεσμό και έτσι να καταναλώσουμε λιγότερη ποσότητα φαγητού.

Καταλήγωντας τα βοτάνα/καρυκεύματα δίνουν γεύση και χαρακτήρα στο φαγητό μας καθώς χωρίς αυτά το φαγητό θα ήταν άγευστο και ανούσιο. Τα καυτερά βοτάνα/καρυκεύματα έχουν την επιπλέον ιδιότητα της θερμογένεσης, αυξάνοντας τον μεταβολισμό και βοηθώντας στην διατήρηση του βάρους. Δεν γίνεται όμως να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες καυτερού φαγητού ώστε να χάσουμε βάρος, γιατί πολύ απλά αυτό δεν θα συμβεί. Και σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν το μέγεθος της μερίδας που καταναλώνουμε μετράει!

 

 

Νικολέττα Ντορζή MS, RD, CDN

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

+357 22875890 

ntorzi.nicoletta@cytanet.com.cy